Jernvitrol


18
Jernvitrol er et middel til overflatebehandling av nytt tre for å oppnå et grålig, eldet utseende. Og det er vedlikeholdsfritt!

Behandling med jernvitrol beskytter mot sopp, men den er ikke vannavvisende. På den annen side er det heller ikke en overflate som holder fukt inne i trevirket. Fukt passerer uhindret inn og ut med vær og vind slik at det ikke bygges opp fukt i treverket som over tid kan forårsake råte. Tre som er behandlet med jernvitrol kan senere etterbehandles med beis, - men er ikke godt egnet for etterbehandling med maling/dekkbeis.

10 liter (dekker ca 40-50m2)
1 kg jernvitrol
10 liter vann
1 bøtte (plast)
1 beispensel
1 rull dekkeplast
2-3 dråper Zalo

Rør ut 1 kg jernvitrol i 10 liter varmt vann i en plastbøtte. Blandingen blir lys grønnaktig. Den er ikke giftig, - men bruk egnede hansker og annet utstyr for å unngå å få stoffet på huden og i øynene. Tilsett tre teskjeer Kjønrøk i blandingen. Dette for å få en mer grålig fargetone som gjør det lettere å se hvor stoffet er lagt på slik at "helgedager" unngås. Påføringen kan bli lettere ved å tilsette blandingen kun et par dråper Zalo for å fjerne spenningen i vannet
.

Jernvitrol blandingen påføres flatene umiddelbart og den tørker (trekker inn) i løpet av få minutter. Når flaten tørker blir den lett grågrønn. Denne fargen forsvinner i løpet av noe tid og erstattes av en sølvgrå/gråbrun farge. Fargen er et resultat av en reaksjon mellom sollys og jernvitrol. Virkningen forsterkes over tid. Normalt skal det ta ca 9-12 mnd. å få "ferdig" resultat. Prosessen fremskyndes hvis overflaten jevnlig fuktes forsiktig med vann.

NB Jernvitrol kan få spiker og andre beslag til å ruste. Overflater som ikke skal behandles bør tildekkes for å unngå problemer ved søling.

Jernvitrol blandingen er helseskadelig ved svelging.  Forøvrig er det liten fare forbundet med bruken avproduktet. Stoffet er ikke brannfarlig.


Noen produkter - Jernvitrol

Kr 198,- Kjøp
EE 40005 7048993901006 På lager