Liberon møbelpleie


18
For å restaurere et møbel må det aller først avgjøres hvilken forfatning møblet er i. Deretter velges fremgangsmåte og produkter til oppgaven.

Ikke la deg avskrekke av de mange mulighetene som beskrives, - det er ytterst sjelden at du vil få bruk for alle til ett enkelt møbel. Likevel er det formålstjenlig å beskrive alle disse trinnene slik at du effektivt kan løse de utfordringer ditt møbel måtte ha, - i riktig rekkefølge. I tillegg vil du kunne få noen tips og anbefalinger for å hjelpe deg med å restaurere med suksess. Grunnleggende for et vellykket resultat er gode arbeidsforhold: god belysning, romtemperatur og god ventilasjon.

ALLER FØRST:

Start alltid med Liberon Møbelrens som fjerner støv, skitt, fett og gammel voks uten å ødelegge den gamle overflaten. Møbelrens er laget for å ikke ødelegge gammel skjellakkfinish som er meget ømfintlig. Derfor er man trygg når man bruker Liberon Møbelrens. 

1.
Fukt en dott av Liberon stålull nr. 0 med Møbelrens. 
2. Gni løst i fiberretningen og tørk fortløpende med rene filler i samme retning. Husk å bytte filler ofte.
3. Etter rengjøringen, når treverket er tørt, kan man finne ut av overflatens tilstand og planlegge den videre behandling.

Er treverket ubehandlet, pusser man lett over med fint sandpapir og velger ønsket overflatebehandling.Er treverket malt eller lakket, og overflaten er meget dårlig, anbefales det å fjerne den med Liberon Stripper. Arbeid i godt ventilert rom og bruk gammihansker. Stålull er brannfarlig og det anbefales at den kastes i en stålbeholder etter bruk.

FJERN LAKK OG MALING (om nødvendig):
Liberon Stripper fjerner lakk og maling skånsomt og gir en ubehandlet overflate uten å fjerne treverkets naturlige harpiks og fettstoff. Stripper har en geléaktig konsistens som gjør den egnet til behandling av loddrette flater.

1.
Påfør et tykt lag med Liberon Stripper med en pensel og la Stripperen arbeide inntil overflaten bobler opp. Man bør forsikre seg om at det påførte lag er så tykt at det ikke tørker ut. (Normalt vil ca. 30 min. være tilstrekkelig for å oppløse en maling- og lakkoverflate). Maling- og lakkfjernere fjerner kun et lag ad gangen. Er det brukt tre strøk maling, må man som regel påføre maling- og lakkfjerner fire ganger.
2. Fjern den oppløste malingen/lakken med Liberon plastsparkel og Liberon Stålull nr. 2. Ved utskjæringer, skarpe hjørner og porer fjernes maling- og lakkrester skånsomt med Liberon bronsebørste.
3. Deretter rengjøres treverket med  Liberon møbelrens og  Stålull nr. 0. NB! Bruk ikke vann i forbindelse med maling- og lakkfjerning - det vil skade treverket.

Stripper er et produkt som skal benyttes med forsiktighet; bruk alltid gummihansker og arbeid i godt ventilert rom. For å akselerere maling- og lakkfjerningsprosessen anbefales det å slipe/risse opp overflaten med Stålull nr. 2 før påføring av Stripper. Om nødvendig gjentas behandlingen til man har fått en fullstendig ren overflate.

BESKYTTE MOT INSEKTANGREP.
Treverk har et naturlig vern mot biologiske angrep av insekter og sopp, men under spesielle forhold i forbindelse med fuktighet og varme blir treverket utsatt for angrep. Innendørs gjelder det hovedsakelig å beskytte treverk mot insekter. For å fullføre overflatebehandlingen av treverket, anbefaler vi å påføre en beskyttelsesvæske mot insektangrep. På gammelt treverk hvor møblet allerede er angrepet av treetende insekt og tremark som lager tusenvis av småhull, påføres en væske som dreper insektene. På nytt eller gammelt treverk som man ønsker å beskytte mot mulige angrep påføres en beskyttelsesvæske. Disse behandlingsformene må utføres under strenge sikkerhetsforanstaltninger. For ytterligere informasjon kontakt din Liberonforhandler.

BEISE:
Det forberedende arbeidet er nå avsluttet, enten det kun har vært rensing med  Møbelrens eller fjerning av gammel maling/lakk med Stripper.  Man er nå klar til å begynne på det hyggelige og kreative arbeidet med å restaurere treverket tilbake til sin opprinnelige stil eller kanskje man heller vil gi det en ny fantasifull overflate. I følgende beskrivelse gjennomgåes en rekke muligheter fra beising til kun voksbehandling, med og uten farge, eller en kombinasjon av begge metoder. Liberon møbelbeis er en vannbasert beis, enkel i bruk, luktfri, og penslene kan renses i vann.

Liberon møbelbeis gir best resultat på myke treslag som furu og gran. Et strøk er nok! Treverket absorberer den nødvendige mengde pigment ved første strøk, slik at flere strøk kun vil løse opp det første beisstrøket. Forsegl beisen før sluttbehandling.

Til harde og fete treslag anbefales Liberon spritbeis som trekker bedre inn i treverket.

1. Påføres med pensel. Vær oppmerksom på at beisen tørker fort så det er lurt å arbeide på små felt av gangen. Fukt endeveden med White Spirit for å unngå mørkere felt.
2. Tørk fortløpende av den overskytende beisen. La tørke i ca. 2 timer før den endelige finishen.

Ved beising er det klokt å prøvebeise på et stykke overskuddstre, eller eventuelt på undersiden av bordplaten, innsiden av en skuff etc. for å være sikker å at man oppnår ønsket sluttresultat. Forsegl beisen før sluttbehandling.

VOKSE:
Når man har påført beisen, har møbelet fått en ny, vakker farge. Liberon treforsegler eller Liberon skjellakkforsegler er et viktig produkt for å bevare, forsterke og forsegle den nye overflaten. Hovedformålet med Liberon treforsegler er å beskytte overflaten mot vannsøl og binde pigmentene i treverket slik at man unngår skjolder. Forsegleren tetter også porer i treoverflaten slik at man kan klare seg med færre strøk med voks eller lakk.

1. Påfør Liberon treforsegler med pensel i ett jevnt strøk. La tørke i 8 timer.
2. Puss forsiktig overflaten med fint sandpapir eller med Liberon polerull nr. 0000. Fjern støvet.

Man kan påføre voks eller lakk.  Liberon treforsegler er kompatibel med alle  Liberon beisene, Liberon voksene og Liberon Bistrot lakk. Liberon fransk politur er utmerket å bruke etter vann, - eller spritbasert beis for å unngå skjolder i beisen og for å oppnå en høy glans og mer dybde i treverket.

1. Påfør Liberon fransk politur ett eller to strøk for å forsegle treverket. La tørke i ca. 2 timer mellom strøkene.
2. Puss forsiktig med fint sandpapir eller aller best med  Liberon polerull nr. 0000. Fjern deretter slipestøvet. Voks, eller fortsett med skjellakk på overflaten for å få sluttfinishen.

Treverket er rent, kanskje beiset og forseglet. Nå skal det gis form og karakter. Liberon Black Bison Antikkvoks er av høy kvalitet og består bl.a. av karnauba-voks som gir en hard, slitesterk antikkglansoverflate. Voksen er utmerket til sluttbehandling og vedlikehold av møbler.

1. Påfør voksen i et tynt lag med en dott Liberon polerull nr. 0000 i treverkets fiberretning.
2. La tørke i minst 2-4 timer, gjerne lenger.
3. Poler deretter med en myk bomullsklut eller Liberon Tempico poleringsbørste.

Liberon Black Bison Antikkvoks finnes også i flytende form beregnet for store flater eller der det er mye ornamenter i underlaget. Påføres med pensel eller klut.

LAKKERE:
Til overflater som utsettes for hard slitasje og vannsøl brukes  Liberon Bistrot lakk. Dette er enhøykvalitets polyuretanlakk som er spesielt godt egnet for kjøkken, baderom, møbler, paneler, listverk etc. Lakken leveres fargeløs høyglans og silkematt samt i 6 forskjellige trefarger. Liberon Bistrot lakk er ypperlig å benytte som toppstrøk over beis.

1. Påfør Liberon Bistrot lakk med en myk fin pensel. Overflaten skal være mattet og støvfri.
2. Lakken skal tørke i minst 12 timer mellom hvert strøk. Antall strøk som kreves vil variere med overflaten på treverket. Men som hovedregel vil 2 til 3 strøk holde i de fleste tilfeller.
3. Slip mellom strøkene med Liberon Poleringsull nr. 0000. Liberon Bistrot lakk finnes i flere farger og kan brukes direkte på ubehandlet treverk. (Lakk med farge).

Hvis målet er å oppnå en eksklusiv og estetisk finish med stor dybde på edle tresorter (valnøtt, flammebjerk, kirsebær etc) vil Liberon Fransk politur være løsningen. Liberon Fransk politur er laget av filtrert høykvalitets skjellakk harpiks og blandet med ren sprit. Polituren påføres med pensel på samme måte som vanlig lakk. Mattslipes mellom hvert strøk med Liberon poleringsull nr. 0000 etter at lakken har tørket.

1. Påføres med en meget myk, bred pensel (flat)
2. Etter ca. 3 timers tørk mellomslipes det lett med Liberon poleringsull nr. 0000.
3. Gjenta behandlingen inntil ønsket dybde i farge og glans er nådd.

Ønskes en matt overflate, bruker man Liberon poleringsull nr. 0000 til slutt. For å friske opp et gammelt skjellakkpolert møbel, renses overflaten først med  Liberon Møbelrens og Polerull nr. 0000 for deretter å påføre Liberon Fransk politur.

PATINERINGSVOKSE:
Liberon hvit patineringsvoks gir overflaten et hvitkalket antikt utseende. Den hvitkalkede effekten er aktuell i dagens interiørdekorasjon.

1. Påføres ubehandlet treverk. For at voksen skal få best inntrengning børstes treverket lett med Liberon bronsebørste i fiberretningen. Støv fjernes. For å oppnå et spill i fargenyanser og for å få dybdevirkning gnir man av fremstående partier ved utskjæringer og profiler.
2. Liberon hvit patineringsvoks kan også påføres beisede flater. Også her vil man få en spesiell effekt ved å gni av fremstående områder slik at man kan få en dekorativ skyggevirkning

Liberon hvit patineringsvoks gir overflaten et hvitkalket antikt utseende. Den hvitkalkede effekten er aktuell i dagens interiørdekorasjon.

1. Påføres ubehandlet treverk.
For at voksen skal få best inntrengning børstes treverket lett med Liberon bronsebørste i fiberretningen. Støv fjernes. For å oppnå et spill i fargenyanser og for å få dybdevirkning gnir man av fremstående partier ved utskjæringer og profiler.
2. Liberon hvit patineringsvoks kan også påføres beisede flater. Også her vil man få en spesiell effekt ved å gni av fremstående områder slik at man kan få en dekorativ skyggevirkning

Den beste hvitkalkeffekten får man på tresorter med åpne porer som eik, ask, kastanje etc, men kan også med fordel benyttes på furu og gran. Det anbefales å benytte metoden på mindre prosjekt, og spesielt effektfullt er den på bilderammer.

UTBEDRE AV SÅR OG RIPER:
Til reparasjon av hull og sprekker finnes to forskjellige produkter: Liberon akrylbasert formtre og Liberon reparasjonsvoks.  Liberon akrylbasert formtre brukes kun på ubehandlet treverk mens brukes på overflater som allerede er lakket eller vokset. Liberon akrylbasert formtre brukes kun på rent treverk etter at all voks, lakk og maling er fjernet. Formtreet består av naturlige trefibre, akrylbindemiddel (ingen irriterenede lukt) og lysekte pigment. Det synker ubetydelig og tørker ikke så fort ut som annet formtre. Ved store volum anbefales flere lag med mellomtørking. Etter tørking kan overflaten behandles med beis, lakk og maling.

1. Bruk sparkel til utfylling av slette flater.
2. For å fylle ut en ujevn flate, form Liberon formtreet med fingrene før det settes på plass. Fukt fingrene først med vann.
3. La tørke i minst 24 timer før sliping med sandpapir.

Hvis det er snakk om utsatte detaljer som skal erstattes, anbefales armering med små stifter. Klipp av spissen på stiften så unngås sprekkdannelser.

Til å fylle mindre hull og sprekker på voksede eller lakkerte overflater bruker man Liberon reparasjonsvoks som finnes i mange trefarger. Voksstengene vil diskret utfylle og skjule mindre hull og sprekker. Teknikken for bruk av Liberon reparasjonsvoks bestemmes av skadens omfang. For middels store hull (sprekker, slagmerker) mykgjøres voksen ved å dyppe den i varmt vann og deretter presses voksen inn i skadeområdet. For små markhull etc., påføres først et strøk med Liberon Black Bison Antikkvoks fargeløs, deretter gnis  Liberon reparasjonsvoks (som i dette tilfellet ikke skal mykgjøres) over skadestedene.Overskytende voks fjernes med Liberon Black Bison Antikkvoks fargeløs og Polerull nr. 0000. Deretter poleres overflaten med en myk bomullsklut eller Liberon poleringsbørste Tempico.

For alle ifyllings- og retusjeringsprodukter velges en fargenyanse som er litt mørkere enn overflatens, da vil reparasjonene synes minst.

På malte eller lakkerte flater er det mulig å farge overflatesår ved bruk av  Liberon retusjeringsfiltpenn (a). Disse spritbeispennene, som finnes i mange fargenyanser, brukes direkte på treverket og vil skjule overflatesårene. Det er viktig å rense overflaten først med Liberon møbelrens for å få fargen til å sitte. Hvis overflaten har dypere sår, vil man kunne skjule dem ved bruk av Liberon retusjeringsvoksstift (b). Teknikken man bruker er som følger: Velg en farge en nyanse mørkere enn treverket og gni stiften loddrett på tvers av sårflaten. Det manglende volumet vil bli fylt opp og såret vil skjules. Poler overflaten etterpå med Liberon Black Bison Antikkvoks fargeløs og Polerull nr. 0000. Overskytende voks vil da fjernes samtidig som man får en fin glans på overflaten.

VEDLIKEHOLD; FJERNE RINGER:
Liberon foreslår noen produkter som vil gjenoppfriske den gamle fine gløden i møbler uten å foreta en grunnleggende restaurering. Liberon bivoks brukes for å ernære og beskytte myke treslag som furu og gran. Denne voksen inneholder ekte bivoks og vil gi overflaten et “gyldent gammelt utseende”. I tillegg vil man få en lukt av “old fashion”.

1. Påfør flaten et tynt lag Liberon bivoks med en pensel eller en ikke loende klut.
2. La tørke i minst 2 til 4  timer før polering med Liberon poleringsbørste Tempico eller en myk bomullsklut. 

For å fjerne hvite flekker og små krakkeleringer forårsaket av vann og fuktighet på lakkerte flater, anbefales bruk av Liberon Ringfjerner og lakkfornyer.

1. Ryst godt før bruk!
2. Fukt en lofri klut eller Liberon polerull nr. 0000 med Ringfjerneren.
3. Gni kraftig på flekkene som skal fjernes. OBS! Hele overflaten må behandles for ikke å gi forskjeller i glansgraden.
4. La tørke i ca. 15 minutter før overflaten poleres opp med en myk klut.

Liberon Ringfjerner og lakkfornyer brukt med Polerull nr. 0000 er ypperlig til å pusse messing og kopper. Liberon Finishing Oil beskytter innendørs treverk. Ved bruk av Liberon Finishing Oil oppnår man en vannfast, glatt og silkematt overflate som fremhever treets naturlige skjønnhet. Oljen har et relativt høyt innhold av kinesisk treolje som gir kvalitet utover det normale. Oljen er hurtigtørkende og påføres med pensel. Den er sertifisert for bruk på barneleker og kan brukes på alt som er i forbindelse med matvarer. Anbefales for bruk på gulv, benkeplater, møbler, knivskaft, geværskjefter, drikkebeger i tre etc.

VEDLIKEHOLDE SKINN
Liberon har også produkter for å vedlikeholde lær, skinnmøbler, vesker, kofferter, skinnklær etc. Liberon Lærkrem trenger dypt inn og bevarer og fornyer læret samt motvirker uttørring som ofte fører til sprekkdannelser og revner.

1.
Liberon lærkrem påføres ekte lær, med en lo-fri bomullsklut i et tynt lag samtidig som det masseres inn. NB ! Lærkremen er for ekte gjennomfarget lær som ikke et påført forseglende lakk.
2. Tørk av overkskytende krem, la tørke og poler deretter med en myk klut.

Læret vil fremstå med en fornyet livfull overflate som er beskyttet mot flekker og sprekkdannelser. Liberon lærkrem leveres også i flere farger som kan brukes på innfarget lær for å friske opp blekede eller slitte overflater. Etter behandling med farget lærkrem påføres et avsluttende lag fargeløs lærkrem for å hindre avfarging. Imidlertid skal kun fargeløs lærkrem benyttes til møbler.