INFORMASJON OM MALING OG LAKKFJERNING

 
INFORMASJON OM MALING OG LAKKFJERNING

Når du har bestemt deg for å “strippe” overflaten, er det viktig å huske målet som, for de fleste, vil være å få et flott resultat uten å ødelegge. Dessverre ser mange seg blind på maling- og lakkfjerning, og ser denne prosessen som den største hindringen i å komme videre.

 

 

Unngå lut

Når man skal fjerne maling og lakk er det svært viktig å unngå skader på treverket, for at sluttresultatet skal bli vellykket. Mange velger luting (kaustikksoda og tapetklister) til maling- og lakkfjerning. I en fagmanns øyne er dette ensbetydende med å ødelegge overflaten.

Ved luting blir det naturlige harpikset i treverket vasket ut, og overflaten blir ru med fiberreisning. Eik blir sort, bjørk blir grå, finér løsner og bobler opp, animalsk lim (hornlim) løses, treverket sprekker og vrir seg. Eik og bjørk må blekes, og det vil være vanskelig å unngå skjolder og striper i treverket. For å få et noenlunde resultat, får man et enormt etterarbeid, og overflaten blir aldri bra.

 

Unngå vann

Man bør ikke bruke en dråpe vann. Vann ødelegger treverket og fører til fiberreisning. På gamle møbler er dette ekstra viktig, da de er limt med vannløselig lim.

 

Husk også på:

Ikke bruk harde skraper som lager merker, og vær forsiktig med slipepapir som kan deformere treverket og gjøre skarpe profiler runde.

 

Tenk sluttresultat

Vi anbefaler Liberon Stripper, som er en skånsom og effektiv maling- og lakkfjerner. Vann er ikke nødvendig, og man unngår å skade treverket.

Alle maling- og lakkfjernere løfter et sjikt av gangen. Er det 3 strøk maling, brukes gjerne 4 strøk maling- og lakkfjerner. Epoxy- eller to-komponent maling løses ikke opp. Varmluftpistol eller sliping er da løsningen.

Tenk sluttresultat under hele prosessen, se deg ikke blind på maling og lakkfjerningen. Husk at det er ingen snarveier til et godt resultat!

 

NB!

Har man et gammelt møbel eller en overflate som er originalbehandlet, bør man vurdere å kun rense, retusjere og vokse. Prøv å bevare mest mulig av den gamle, opprinnelige overflaten. En gammel overflate med “patina” er mye mer verdifull enn en ny. Det finnes mange tilfeller der store verdier er redusert til nesten ingenting fordi den opprinnelige overflaten er blitt fjernet. Er du i tvil, spør en fagmann (konservator)

KILDE: ALANOR.NO

Dette innlegget ble lagt inn i INFO. Bokmerk link.
Nettstedet bruker cookies for å bedre møte dine forventninger. Hvis du ikke aksepterer cookies, kan du deaktivere den i innstillingene til nettleseren din. Men det er en risiko for at enkelte funksjoner på pckassenettbutikk.no/knut-haraldsens-farvehandel-a-s ikke vil fungere korrekt.